Μέση Ωτίτιδα

10.jpg

Η μέση ωτίτιδα είναι η πιο συχνή νόσος σε βρέφη και μικρά παιδιά μετά το κοινό κρυολόγημα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή μεταξύ 4 μηνών και 5 ετών. Φυσικά, η μέση ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, αλλά είναι πολύ λιγότερο συχνή. Σύμφωνα με τη χρονιότητα της νόσου, η μέση ωτίτιδα χωρίζεται σε οξεία, εκκριτική και χρόνια.

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε σχέση με τους ενήλικες επειδή οι ευσταχιανές σάλπιγγες τους (οι σωλήνες που συνδέουν το μέσο αυτί και το ρινοφάρυγγα) είναι πιο κοντές και πιο κεκλιμένες, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στην απόφραξη. Όταν υπάρχει οξεία ή χρόνια φλεγμονή της περιοχής πίσω από το τύμπανο (μέσο αυτί), αναφερόμαστε στη μέση ωτίτιδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μέση ωτίτιδα προκαλείται από λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, η οποία προκαλεί οίδημα και φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας και της ευσταχιανής σάλπιγγας που συνδέει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στο μέσο αυτί.

Αυτό το υγρό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να βοηθήσει τα βακτήρια να αναπτυχθούν, οδηγώντας σε οξείες λοιμώξεις του μέσου αυτιού. Η διάγνωση της ωτίτιδας γίνεται μετά από κλινική εξέταση με τη χρήση του ωτοσκόπιου απο τον οικογενειακό σας ιατρό.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει όχι μόνο την εξέταση των αυτιών, αλλά και την εξέταση του λαιμού και της μύτης του ασθενούς. Όταν διαγνωστεί μια ασθένεια, ο θεράπων ιατρός θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις που η θεραπευτική αγωγή αποβεί μη αποτελεσματική, συστηνεται εκτίμηση απο ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο.