Έχεις τάση για εμετό και οι επισκέψεις στη τουαλέτα γίνονται όλο και πιο τακτικές;

post3.jpg

Έχεις τάση για εμετό και οι επισκέψεις στη τουαλέτα γίνονται όλο και πιο τακτικές;

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή νόσος με τα πιο συχνά συμπτώματα να είναι η διάρροια και ο εμετός καθώς οι επιδημικές εξάρσεις της γαστρεντερίτιδας εμφανίζονται συνήθως από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Τί είναι η γαστρεντερίτιδα και τι συνιστάται; Το στομάχι και τo έντερο προσβάλλονται από κάποιο ιογενή παράγοντα ή κάποιο βακτήριο με αποτέλεσμα τη διάρροια και τους εμετούς. Πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο συναντιέται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, συνήθως υποχωρεί πλήρως εντός μίας εβδομάδας.

Στην περίπτωση των ενηλίκων, η ιογενής γαστρεντερίτιδα σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο νοροϊό. Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα προκαλείται κυρίως από τα βακτήρια E.Coli, Salmonella, Shigella και Campylobacter. Τα δύο πρώτα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω της τροφής όπως από πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά ή από μη καλοψημένα αβγά.

Γαστρεντερίτιδα επίσης, μπορεί να προκαλέσουν και άλλοι λιγότερο συνήθεις λόγοι όπως κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα, βαρέα μέταλλα στο νερό ή υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών.

Πια είναι τα συμπτώματα και πως γίνεται η διάγνωση; Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας συνήθως ξεκινούν μία μέρα μετά την αρχική λοίμωξη και μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα:

Ήπιο πυρετό – Ναυτία – Πονοκέφαλο
Αδιαθεσία – Απώλεια όρεξης
Ξαφνική υδαρής διάρροια – Πόνο στο στομάχι
Τάση για Εμετό

Τα πιο πάνω συμπτώματα είναι κοινά και με άλλες ασθένειες γι’ αυτό πάντα η διάγνωση πρέπει να γίνεται από κάποιο ιατρό. Για να μιλήσετε με ένα ιατρό παρακαλώ καλέστε το +357 25 574800.

Μερικοί τρόποι για να διευκολύνετεε την αποκατάσταση της γαστρεντερίτιδας είναι:

Ξεκούραση – Κατανάλωση άφθονων υγρών όπως τσάι χαμομήλι – Χρήση ηλεκτρολυτών – Ελαφριά γεύματα – Παυσίπονα για την αντιμετώπιση πόνου ή πυρετού

Για αντιμετώπιση της διάρροιας, συνίσταται η ελαφρά δίαιτα όπως ρύζι βραστό, φιδές, φρυγανιές, πατάτα βραστή και πόπ κορν με ελάχιστο λάδι. Ενα πρακτικό φάρμακο για τις διάρροιες είναι η λήψη μιας κουταλιάς του γλυκού ωμού καφέ με φυσικο χυμό λεμονιού απο πάνω.

Για τους εμετούς συνίσταται η αποφυγή λήψης υγρών και τροφής εώς και δύο ώρες μετα τον εμετό, έπειτα μπορουμε να καταναλώσουμε νερό σε γουλιές για δύο ώρες και μετά το τετράωρο μπορούμε να λάβουμε τροφή απο τις παραπάνω προτεινόμενες. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα αντιδιαρροϊκά σκευάσματα και όπου αυτό κριθεί απαραίτητο ο ιατρός μπορει να συστήσει αντιεμετική αγωγή. Αντιεμετικά σκευάσματα υπάρχουν σε χάπια, υπόθετα και ενέσιμη μορφή. Εκει που πολλές φορές είναι αδύνατον να ληφθεί αγωγή απο του στόματος χρησιμοποιούμε τις εναλλακτικές οδούς.

Επι εμμονής της συμπτωματολογίας με πολλές διάρροιες και εμέτους ίσως καταστεί απαραίτητο να επισκεφθούμε τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση.